Kuyumculara korona darbesi | Güney Gazetesi Mersin

Kuyumculara korona darbesi

Mersin Kuyumcular Odası Başkanı Hüseyin Karteper, nisan ayında başlaması gereken düğün sezonunun bu yıl koronavirüs nedeniyle bu yıl yasağa takıldığını belirterek bu nedenle satışlarının geçen seneki aynı döneminin yüzde 25’i kadar olduğunu söyledi.

Kuyumculara korona darbesi


Hasan KÜÇÜK

Mersin Kuyumcular Odası Başkanı Hüseyin Karteper, Güney’e yaptığı açıklamada, ülkenin içinde bulunduğu durum ile sektörlerinin durumunun aynı olduğunu değişen bir şeyin olmadığını belirtti.

 

“ALTIN FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ”

Birkaç gün önce yüksek olan altının biraz düştüğünü ifade eden Karteper, “Bu Amerikan Merkez Bankası (FED) ile ilgili. Piyasadan altın çekildiği zaman altın yükseliyor. Piyasaya sürüldüğü anda fiyatlar düşüyor. Yakın zaman biraz daha bir düşüş olur diye bekliyoruz. Ama dünyada ne olur ne olmaz onu bilmiyoruz. Çünkü ABD 6 buçuk milyar dolar vatandaşa verilecek parada artırım yapmış. Arkasından Japonya başta olmak üzere büyük ülkeler şu an koronodan kurtulmak için altın satışı yapabilirler” şeklinde konuştu.

 

“DÜĞÜNLER DURUNCA SATIŞLARIMIZ DA DURDU”

Mersin’de esnafların koronavirüsten dolayı dükkanlarını açamadıklarını ifade eden Karteper, “Düğün, sünnet, nişan yok. Türk örf ve ananelerine göre yapılacak törenler ortadan kalkınca bizim altın satışımız sorun. Düğün sezonu nisan ayında başlaması lazım ama yasak. Yasak olunca da bizim satışlar çok aşağı derecede düştü. Bırakın geçen seneyi bulmayı ancak yüzde 20-25’ine ulaşabildik. Yurt dışından kimse gelmeyecek. Yabancı- yerli turist olsun gelmeyecek. Düğünler duracak. Emlak işi de duracak. Otelcilik, turizm duracak. Çünkü bizler hep böyle yaz mevsimi bekleriz. 4. Ayın ortalarından başlarız beklemeye ta ki Eylül ayının sonuna kadar. Arkasından yılbaşı gelir yılbaşını bekleriz. Bu şekilde devam eder. Silsile yolu ile. Çiftçi ekecek kazanacak ki kuyumcu para kazanacak. Üretim olacak sana bana öbürüne para gelecek.” İfadelerini kullandı.

 

 

“VATANDAŞIN ALTINI KENDİNDE OLMALI”

Karteper, bankaların altın hesabı açmalarını nasıl değerlendirdikleri yönündeki soruya, “Benim önereceğim tek bir şey olur. O da insanlar kuyumculara güvenecek. Hiçbir banka tahmin ediyorum ki kendi zararı için uğraşmaz. Nasıl ki bir dönem büyük faizlerle insanlara batırdılar. Şimdi altın yükseldiğinde bozdururken o yüksek fiyattan sayacak mı? Altın ya da külçe olarak alıp saklayacak mı? Yapmayacak. Sözleşme yaptığı günün parası ile çıkarıp sana para verecek. Bozdurduğu günden verse bile bunun faizleri var. Farzet size 380 liradan altın verdi ona saydı. Sayarken de ona göre içerisindeki vergileri yükselecek. Bankaların hiçbirini babasının hayrına yapmaz. Burada bankalara yönlendirme değil bence halkımız kuyumculara güvensin kuyumcularla iş yapsın alsın saklasın. 25-30 lira işçilik vermek o kadar önemli değil. İnsanın aldığı mal kendi elinde olacak” şeklinde cevap verdi..

 

“MERSİN’DE SAHTE ALTIN SIKINTISI YOK”

Sahte altınla ilgili sıkıntı olup olmadığı yönündeki soruya Karteper, “Eskiden oluyordu, Emniyet Müdürlüğü ile sıkı denetimler yaptık. Şimdilik öyle bir durum kalmadı gibi. Bazı arkadaşlar ufak tefek bir şey alıyorsa utanma belası bize söylemiyor olabilir ama Mersin’de sahte altın diye bir durum yok” dedi.

 

“DÜGÜN SEZONU EYLÜL AYINA KADAR BAŞLAMAZ”

Mersin merkezdeki  400  kuyumcu olarak koronadan kurtulup ülke olarak önlerini görmek istediklerini ifade eden Karteper, Haziran ayında düğün sezonunun başlayacağı yönünde bir beklentilerinin olup olmadığı yönündeki soruya, “Ben Haziran’ı beklemiyorum. Ben açık ve net konuşurum Eylül ayını bekliyorum. Yazık oldu. Biz keşke biraz erken başlasaydık bunun önlemine. Tabi Eylül diyorum ama benim beklentim bu. Bana kalırsa yarın sabah her yer açılsın ülke güllük gülistanlık olsun  ülke,  ama benim tahminim Eylül ayı. Bunu söylerken için yanıyor ama maalesef öyle” diye konuştu.

“Televizyonlara görüyoruz insanlar evlerinde darbuka ile düğün yapıyor”diyen Karteper, “İnanın çok kötü durumdayız. İyi ki de biraz devlet insana yardım ediyor. İnsan da devlete yardım ediyor. Evde kal diyoruz ya aslında 1 ay evde çıkılmaması lazım. Ama kime bunu söyleyebileceksin. Günübirlik para kazanan insanlar var. Günübirlik kazanan adama bakmak zorundasın. Tahmin ediyorum sokağa çıkma yasağı onun için sürekli olmuyor ara ara yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Koronadan dolayı ülkenin ve dünyanın büyük bir sıkıntı içinde olduğunu anlatan Karteper, “Avrupa’dan turizm için yabancılar gelirdi artık gelmiyor. Yerlilerimiz gelir emlak alımı yapardı o da yok. Hepimiz durmuş vaziyetteyiz. KOBİ’ler ve esnaf şu anda durgun.” dedi.