"Mersin’in geleceğine darbe vuruluyor" | Güney Gazetesi Mersin

"Mersin’in geleceğine darbe vuruluyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Karaduvar Mahallesi’nde Polipropilen Tesisi yapılması düşünülen alanın Cumhurbaşkanlığı kararı ile Özel Yatırım Bölgesi ilan edilmesi ile Mersinlilerin geleceğine ve sağlığına büyük bir darbe vurulduğunu söyledi.




CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Karaduvar Mahallesi’ndeki Polipropilen Tesisi yapılması planlanan alanın Özel Yatırım Bölgesi ilan edildiğini hatırlattı.

“Karaduvar mevkiinde kurulması kararlaştırılan Özel Endüstri Bölgesi’nin  Mersin’in havasını, suyunu, toprağını, denizini plastikle kirletecek, zaten ağır çevre sorunlarıyla boğuşan o bölgeyi ve Mersin’in tüm merkezini yeni bir belayla karşı karşıya bırakacak” diyen Aktay, “Büyük bir salgınla uğraştığımız, aklın ve bilimin ışığında yol almaya çalıştığımız bugünlerde;  bilim insanlarının bütün uyarılarına rağmen, Mersin’in merkezinde plastik (polipropilen) üretim tesislerine alelacele izin verilmesi, iktidarın insan sağlığına verdiği değerin bir ifadesidir. Uzmanlar, yaşam alanlarında, tarım ve balıkçılık bölgelerinde plastik üretiminin doğaya ve insan sağlığına çok ağır bedelleri olacağını kanıtlarıyla, örnekleriyle ortaya koymaktadır. Ne var ki iktidar bir kez daha bilimi, insanı ve doğayı yok saymakta, halk sağlığı perspektifiyle değil, ticari bir bakış açısıyla davranmaktadır” dedi.

 

“TİCARİ YAKLAŞIM RASYONEL DEĞİL”

İktidarın ticari yaklaşımının rasyonel de olmadığını anlatan Aktay, “Mersin ekonomisi  için stratejik bir önemi bulunan lojistik sektörü açısından önemli bir bölgenin kimyasal tesislere açılması, limanın ve serbest bölgenin gelişimini olumsuz etkileyerek Mersin ekonomisine de darbe vuracaktır. Tüm bu hesapları yapmadan, Mersin kamuoyunun ve bilim insanlarının uyarı ve itirazlarını dikkate almadan alınan bu karardan mutlaka dönülmelidir. Mersin’de yeni bir çevre kirliliğine, yeni bir halk sağlığı sorununa daha tahammülümüz yok. Çok şey değil; Mersin’de temiz hava, temiz su, temiz toprak ve sürdürülebilir bir kalkınma istiyoruz. Çevreyi kirletmeyen, halk sağlığını tehdit etmeyen, tarım, balıkçılık, turizm gibi başka endüstrilerin büyük zararlar görmesine yol açmayacak yatırımlar istiyoruz. Bu tüm Mersin’in ortak iradesidir ve  iktidar bu iradeye saygı duyması gerektiğini artık anlamalıdır” ifadelerini kullandı.