Üretim durma noktasında önlem alın! | Güney Gazetesi Mersin

Üretim durma noktasında önlem alın!

Mersin’deki 9 Ziraat Odası Başkanı ortak bir açıklama yaparak alınan bazı önlemler nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldığına dikkat çekti.

Üretim durma noktasında önlem alın!


Mersin’de 9 Ziraat Odası Başkanı ortak bir açıklama yaparak koronavirüs nedeniyle alınan kararların daha uzun vadeli olması gerektiği vurgulandı. Akdeniz, Aydıncık, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke, Tarsus Ziraat Odası Başkanları adına açıklamayı kamuoyuna duyuran Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, kovid-19 virüsü nedeniyle hazırlanan raporlar doğrultusunda bazı çalışmalar yapıldığını söyledi.

 

“KARARLAR UZUN VADELİ OLMALI”

Bazı önlemler alınırken daha uzun vadeli kararlar da alınması gerektiğini anlatan Gümüş, “Uzun vadeli çalışma yapılmazsa daha vahim sonuçlarla karşılaşacağız. Şöyle ki; üretim; durma noktasına yaklaşmaktadır! Son 15 günlük süreçte çiftçi’nin ürettiği gıda; maliyet fiyatının altına satılmaya başlandı! 15 gün önce 8-9 TL olan çilek şu anda 2,5-3 TL’ye 6,5 TL olan muz 4,5-5 TL ’ye, 3,70 TL olan salatalık 1,60 TL’ye 2,50 TL olan domates 1,00 TL’ye 6,20 TL olan patlıcan 2,20 TL’ ye düştü. Maliyetinin altına satılan ürünler nedeniyle üreticilerimiz zor durumda kalmaktadır” dedi.

 

“ALINAN ÖNLEMLER NEDENİYLE ÜRETİCİ YAYLAYA GİDEMİYOR”

Önlem alınmadığı takdirde durumun daha da kötü olacağını anlatan Gümüş şöyle devam etti: “Şu anda yediğimiz domates, biber, salatalık, patlıcan seralarda yani sahil bölgelerinde üretiliyor. Ancak yaz döneminde yiyeceğimiz sebzeler tam da bu dönemde ekim hazırlığına başlıyor ama ne yazık ki alınan bazı önlemlerden dolayı çiftçiler yaylalara ekim dikim hazırlığına gidemiyorlar. Bu üreticilerin büyük bir kısmı da şu anda sahilde serada üretim yapan üreticiler. Mevcut durumdaki zarar, onları yayla tarımından da soğutmuş durumda. Önlem alınmaz ise bu insanlar yazın üretim yapmayacaklar ve bizi yaz döneminde daha büyük bir gıda sıkıntısı ve fahiş fiyat tehlikesi bekleyecektir.”

Bu süreçte zincir marketler ve AVM’lerin ciddi bir kâr ettiğini anlatan Gümüş “Ancak bu gidişata önlem alınmazsa yaz döneminde raflarına sebze koyamayacaklar yerine ancak tuvalet kağıdı, kolonya, temizlik malzemesi koyabileceklerdir” şeklinde konuştu.

Çiftçiyi teşvik eden, koruyan tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğini anlatan Gümüş, “Çiftçi topraktan uzaklaşmamalıdır. Çiftçi bu zor günlerde bile büyükşehirlerdeki  insanlarımız sağlıklı yiyeceklere ulaşsın diye tarlasına, bahçesine, serasına giderken; zararına üretim yapmasının önüne geçilmeli ve mutlak ve mutlak suretle gerekli  önlemler alınmalıdır. Üreticilerimizi rahatlatacak olan tedbirler bir an önce alınmalı ve hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

“TARIMDA BİLİM KURULU VEYA DANIŞMA KURULU OLUŞTURULMALI”

Tarımda bilim kurulu veya danışma kurulu oluşturulması gerektiğini anlatan Gümüş, şunları söyledi: “Üretime devam etmek ve bu sürece olumlu katkı sağlamak adına ekim ve dikimi asla ama asla ihmal etmemeliyiz. Marketlerin, pazarların, manav tezgahların boş kalmaması için çiftçilerimizin tarlasından, bağından, bahçesinden ve serasından ayrılmaması gerekmektedir. Çiftçilerimiz tarlasını, bağını, bahçesini ve serasına terk ederse ülkemiz için  bunun telafisi asla  ve asla olmaz. Yetkilileri bir an önce çiftçilerimizi rahatlatacak tedbirleri almaya davet ediyor ve üretimi desteklemelerini istiyoruz. Üretim için gerekli olan tedbirler alınmaz ise çiftçi yanacaktır. Bir ülkede çiftçinin yanması demek o ülkenin yanması demektir. Üretim olmazsa yaşamamız mümkün değildir. Sağlıklı yaşamak sağlıklı beslenmeden geçer. Sağlıklı beslenmenin yolu da sağlıklı üretimden geçer.”