“İşçiler virüs tehdidinde” | Güney Gazetesi Mersin

“İşçiler virüs tehdidinde”

DİSK-Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, belediyelerde ve özel sektördeki işçiler için koronavirüs tehdidine karşı yeterli önlemlerin alınmadığını öne sürdü. Mersin’deki belediyelerin hiçbirinde işçiler için yeterli tedbirlerin alınmadığını iddia eden Göksoy, “Bunlar birebir virüsle karşı karşıya kalan işçilerÇöp konteynerleri ile birebir karşı karşıya kalan insanlar. Bu insanlara bulaştığı zaman yayılma alanı çok geniş” dedi.

“İşçiler virüs tehdidinde”


HASAN KÜÇÜK

DİSK-Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, belediyelerde ve özel sektördeki işçilerin koronavirüs tehdidi altında çalıştığını söyledi. Güney Gazetesine açıklamalarda bulunan Göksoy,

Bu süreçte Mersin’deki belediyelerden işçi çıkarma ile ilgili bir şey duymadıklarını söyledi. Koronavirüs hızla yayılırken gerekli önlemlerin alınmadığını savunan Göksoy, “İnsanları işten çıkarmakla zaten sorun çözülmez. İnsanların sokağa çıkmasını engellemek lazım. İstanbul’da çok sayıda işçide virüs görüldüğü şeklinde duyumlar alıyoruz. İstanbul'da korkunç bir tablo olduğu söyleniyor. İzmir'de görüldüğü belirtiliyor. Onun için bu iş sıkıntılı. Geçiştirmelerle bu iş olmaz. Yok ücretsiz izin yok idari izin yok esnek çalışma…Derdimiz o değil ki ülke elden gidiyor” ifadelerini kullandı.

 

“SOKAĞA ÇIKMA İLAN EDİLSİN”

Sokağa çıkma ilan edilmesi gerektiğini başka türlü önlem alınamayacağını anlatan Göksoy, “Şu anda bir önlem yok ki. Mersin’deki belediye çalışanlarında yeteri kadar koruyucu malzeme, elbise yok.  Bu konuda Tarsus biraz ileri onun dışında Mersin'deki belediyeler hiçbirinde yok. İzmir’e soruyoruz aynı, İstanbul'a soruyoruz aynı, Ankara'ya soruyoruz aynı Diyarbakır'a soruyoruz aynı. Her yerde aynı. Bu işçiler birebir virüslere karşı karşıya kalan işçiler. Virüslününde virüssüzünde işini gören insanlar. Askeriyenin, emniyetin, hastanelerin, halkın, sokağın çöpünü alan insanlar. Çöp konteynerleri ile birebir karşı karşıya kalan insanlar. Bu insanlara bulaştığı zaman yayılma alanı çok geniş. Ev var, mahalle, sokak var, cadde var, her taraf var. Onun için bunun önlemi klasik yöntemlerle alınmaz. Bir önlemi var herkesi alacaksın içeriye kapatacaksın ondan sonra ona göre bir şey yapacaksın. Yoksa başka türlü önlem alınmaz” şeklinde konuştu.

 

“ÖZEL SEKTÖRDE SALDIM ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA DÜŞÜNCESİ HAKİM”

Özel sektörlerde de işçilerle ilgili yeteri önlemin alınmadığını vurgulayan Göksoy, “Özel sektördeki yemekhanelerde çekilen görüntüler sosyal medyada paylaşılıyor. İşçiler birbirleri iç içe yemek yiyor. Giriş çıkışlarda dezenfekte yok. Eldiven yok koruyu elbise yok.  Büyüklerin saldım çayıra diye bir tabiri var aynı o şekilde. Bu hepimizi vuracak” dedi.

 

“ÖZELLEŞTİRME İŞÇİYİ İŞVERENİN İKİ DUDAĞI ARASINA BIRAKMAKTIR”

Sağlıkta ve diğer sektörlerdeki özelleştirmeye en başından beri karşı olduklarını anlatan Göksoy,

“Özelleştirme işsizliktir, özelleştirme ranttır, özelleştirme çıkardır. Özelleştirme işçiyi işverenlerin iki dudağının arasına bırakmadır. Dün özelleştirme ile ilgili duruşumuz neyse bugün de özelleştirme ile ilgili duruşumuzda aynıdır” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN’DE 10 BİNDEN FAZLA İNSAN İŞSİZ KALABİLİR”

Virüs nedeniyle çok sayıda işyerinin kapandığını anlatan Göksoy şunları söyledi: “Koronovirüs nedeniyle kapanan işyerleri var. Mobilya mağazaları kapatılıyor, restoranlar, kafeler kapatıldı, fabrikalar kapanıyor. Bir önlemsizlik var. Bu insanları gönderdin hadi gidin evinize dedin. Peki bu adam ne yiyecek ne içecek, nasıl geçinecek. Bu devletin programsızlığıdır. Bu işe devlet el koyar, Büyük firmaların bu çok umurunda olmayabilir ama devletin umurunda olmak zorundadır. Bu koronavirüs nedeniyle konfederasyonlar tarafından dünya genelinde 25 milyonluk bir işsizliğin oluşacağı ve bunun 1 milyonunun Türkiye'den olacağını söylüyorlar. Mersin sanayi, ticaret ve tarım kenti. Kayıt dışı çalışanlar var. Mersin’de 10 binden fazla kişinin işsiz kalacağı endişesi var. Kayıt dışı olsa da insanların bir işi var. Yani narenciye, inşaata gidenler var. Tarım işçileri var. Bunların  çoğu kayıt dışı ama işleri var.”