Sokaklar boş, esnaf çaresiz! | Güney Gazetesi Mersin

Sokaklar boş, esnaf çaresiz!

Koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında birçok iş yerinin kapanması ve insanların işe gitme haricinde sokağa çıkmaktan kaçınması nedeniyle Mersin sokakları boş kaldı. Çarşı ve sokaklardaki insan yoğunluğunun yüzde 60-70 oranında azaldığı kentte bu durum en çok esnafı vurdu. Kredi ve borçlarını ödeyemeyen esnaf cepten yemeye başladı.

Sokaklar boş, esnaf çaresiz!


Hasan KÜÇÜK

Mersin en işlek bölgesi olan Hastane Caddesi’nde tantunicilik yapan Şakir Gergin insanların sokağa çıkmaması nedeniyle işlerinin yüzde 80 oranında düştüğünü söyledi. Gergin, “İşçi çalıştırıyoruz. Kira var. Elektrik-su parası var. Şu an zarar ediyoruz. Cepten gidiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çarşıda insan yok. Günlük 1500-2 bin lira içerideyiz” şeklinde konuştu.

 

“SİFTAH YAPAMIYORUZ”  

Silifke Caddesi’nde Cep telefonu aksesuarları satan Mehmet Tencere ise “Siftah yapamıyoruz. Kredi ve nakit borcumuz var, kim ödeyecek. Çarşıda insan yoğunluğu yüzde 75 azaldı. 2 tane işçi çalıştırıyoruz. İnsanlara çarşıya çıkmayın diyorlar. Ne yapacağımızı bilemez hale geldik. Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan pakette küçük esnafa bir şey yok. Paket büyük firmalara yarıyor” ifadelerini kullandı.

Silifke Caddesi’ndeki Kıbrıs Pazarı’nda tuhafiyecilik yapan Ali Fındıkçı ise işlerinin berbat olduğunu söyleyerek, “Satış yapamıyoruz. Borçlarımız var. İnsanlar sokağa çıkmaya korkuyor.  Esnaf sıkıntılı ve çaresiz” dedi.

Bir başka tuhafiyeci Enver Aslan ise “Borcumuz çok, çarşıda kimse yok. Destekte küçük esnafa bir şey yok” diye konuştu.

 

“ESNAF SIKINTIDAN VERİSE DEFTERİNİ KARIŞTIRIYOR”

Aynı çarşıda elektronik malzeme ve küçük ev eşyası satan Davut Genç ise sokaklar boş olduğunu ve insanlar çarşıya girmekten kaçındığını söyledi. İnsanların yemek derdine düştüğünü anlatan Genç şöyle devam etti: “Ödemeler tıkandı ödeme yapamaz hale geldik. Alacaklar gelmiyor. Esnaf sıkıntıdan sürekli veresiye defterini karıştırıyor. Alacaklı olduğu kişiden para istemeye çekiniyor, çünkü karşısındaki insanında sıkıntısı var. 3-5 müşteri geliyor bakıp gidiyor. İnsanlar tedirgin malzemelere dokunmak istemiyor. Bu bizim moralimizi daha da bozuyor. OHAL ilan edilecek diye söylenti çıkarılıyor. Böyle söylentilerle insanlar daha çok tedirgin oluyor.”

 

BALIK PAZARI EN SAKİN GÜNLERİNİ YAŞIYOR

Balık Pazarı esnaflarından ve Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat da balık pazarında da işlerin düştüğünü pazara giren insan sayısı yüzde 50 azaldığını söyledi.

İnsanların sokağa çıkmadığını balıkçılar denize açılmadığını ve açılsalar bile kısıtlı açıldığını ifade eden Polat, “Yurt dışı kapıları kapandı, balık ihracatı durdu. Balık fiyatları düştü. Şu anda sardalya, hamsi ve palamut 10 TL, çupra-levrek 30 TL, barbun 20-25 TL. Balık omega 3 ve omega 6 ve çeşitli proteinler içeriyor. Hastalık ve virüslerle savaşmak için en doğal besin kaynağı. İnsanlarımız bunu iyi değerlendirmeli” şeklinde konuştu.