Altun Lojistik öğrencileri iş hayatına hazırlıyor | Güney Gazetesi Mersin

Altun Lojistik öğrencileri iş hayatına hazırlıyor

Lojistik sektöründe faaliyet gösteren Altun Lojistik, nitelikli iş gücü yetişmesine katkı sağlamak için kolları sıvadı. Altun Lojistik İnsan Kaynakları Müdürü Murat Aslan, üyesi olduğu Profesyonel İnsan Kaynakları Platformu ile İŞKUR işbirliğinde gerçekleştirilen “ilk adım projesi” çerçevesinde firmalarında 3 üniversite öğrencisinin staj görerek, iş hayatına hazırlandığını söyledi. Aslan, öğrencilerin staj programlarını başarılı bir şekilde tamamlamaları halinde, firma bünyesinde istihdam edileceğini belirtti.

Altun Lojistik öğrencileri iş hayatına hazırlıyor


Yasemin TOKLUCU

 

Yurt içi ve yurt dışında lojistik sektöründe konteyner ticareti, deniz yolu taşımacılığı ve hava kargo hizmeti veren Altun Lojistik, sektörde nitelikli iş gücü yetişmesine katkı sağlamak için staj programlarına önem veriyor. Firma, Profesyonel İnsan Kaynakları Platformu ile İŞKUR işbirliğinde gerçekleştirilen “ilk adım projesi” çerçevesinde 3 üniversite öğrencisini staj programına aldı. Staj programında öğrencilerin lojistik sektöründe nitelikli birer iş gücü olması amaçlanıyor. Firma, staj programlarını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencileri kendi bünyesinde istihdam edecek. 

 

“AMACIMIZ İSTİHDAMDA FARKINDALIK YARATMAK”

Altun Lojistik İnsan Kaynakları Müdürü Murat Aslan, üyesi bulunduğu Profesyonel İnsan Kaynakları Platformu ile İşkur işbirliğinde gerçekleştirilen “ilk adım projesi”ne Altun Lojistik olarak öncülük ettiklerini dile getirdi. Profesyonel İnsan Kaynakları Platformu üyeleri olarak gönüllük esasıyla çalıştıklarını aktaran Altun, “Platform olarak İŞKUR temelinde ilerliyoruz. Bir yönetim kurulu oluşturmadık. Üye sistemi üzerinden ilerliyoruz. Platformumuzun üyeleri Mersin’de insan kaynakları konusunda uzman olan arkadaşlarımızdan oluşmaktadır. Amacımız istihdama ve nitelikli iş gücüne katkı sağlamak. Platformumuzda iş arayanları iş verenlerle, iş verenleri ise iş arayanlarla buluşturuyoruz. İnanıyoruz ki öğrencilerimizi iş yaşıma monte edebilirsek kalifiye personeller daha çok yetişecektir. STK’lar, üniversiteler, özel sektör insan kaynakları uzmanları olarak bu şekilde bir platformun içerisinde yer alıyoruz. İstihdamda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.” dedi.

 

“İLK İŞ DENEYİMLERİNİ YAŞATIYORUZ”

Platform olarak kentte bulunan üniversiteler ile işbirliği içerisine girerek, “ilk adım” projesini hayata geçirdiklerini aktaran Aslan, “Proje kapsamında üniversite öğrencilerini iş yaşamına adapte etmek, istihdam sürecine dahil etmek için staj programları düzenleyelim istedik. Bu kapsamda Altun Lojistik öncü oldu. İlk staj programı firmamızda başladı. Staj programı için 10 üniversite öğrencisi ile birebir mülakat gerçekleştirdim. 3 öğrencimizin mülakatı oldukça başarılı oldu. 2 Toros Üniversitesi, 1 Tarsus Üniversitesi Lojistik ve Dış Ticaret Bölümü öğrencisi firmamızda 27 Ocak tarihinde staja başladı. 72 işgünü sonunda stajları bitecek. Okul sürecini burada tamamlamış olacaklar. Onlara ilk iş deneyimlerini firmamızda yaşatıyoruz. Onların geleceklerine bir kapı aralamak istiyoruz. Onları aynı zamanda ilerde bir çalışan, iş veren adayı olarak görmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“STAJ PROGRAMLARINI ÖNEMSİYORUZ”

Stajyer öğrencilerin, staj süresi boyunca gün be gün takip edildiğini dile getiren Aslan, öğrencilerin performansından memnun kalmaları halinde firmalarında istihdam edeceklerinin bilgisini verdi. Özellikle lojistik sektöründe işi öğrenme sürelerinin 2 yılı gibi bir zamanı bulduğunun altını çizen Aslan, “Bu nedenle staj programlarını önemsiyoruz. Lojistik sektöründe bir elemanın zaman açısından bize maliyeti oldukça fazla. Lojistik sektöründe işi öğrenmek için en az 1-2 yıl personelin burada eğitim görmesi gerekiyor. Firma olarak en az 1 yıldan sonra verim almaya başlıyoruz. Zaten bir satışçının yetişmesi de 5 yılı buluyor. Bu nedenle staj programlarını oldukça önemsiyoruz. Lise stajının ardından üniversite stajını da burada yapan, üniversiteden sonra da gelip burada çalışanlarımız mevcut. Bu işin çekirdeğinden yetiştiler. Aidiyet duyguları da son derece yüksek. Tabiri caizse kovsak gitmezler. O şekilde bir bağlılıkla çalışmaya devam ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

 

“FARKINIZI ORTAYA KOYUN, KENDİNİZİ GELİŞTİRİN”

Nitelikli iş gücünün artmasında staj programlarının ve dil bilgisinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Aslan, şunları kaydetti:

“Öğrencilerimiz staj programlarını nedense pek önemsemiyorlar. Mezun olup iş aramaya başladıklarında bir tecrübelerinin olmadığını fark ediyorlar. Oysa stajlarını verimli bir şekilde yapsalar iş bulmaları daha da kolaylaşacak. Belki staj yaptıkları firmada çalışmaya devam edecek. Yeni mezunlar, deneyimsizler sizin gibi bir sürü arkadaş var. Siz farkınızı ortaya koyun, kendinizi geliştirin. Çok basit kendi sektörümden yola çıkarsam uluslararası dış ticaret ve lojistik bölümünde okuyan öğrenciler 4 yıl üniversite bitiriyorlar. Gelip İngilizce mülakatında başarısız oluyorlar. Bizim eğitim konusunda eksikliğimiz zaten ülkece biliniyor. İnsanın ben ne yapabilirim sorusunu kendisine sorması gerekiyor. Üniversiteyi bitirdiği zaman özellikle bu sektörde çalışmak istiyorsa başta İngilizce olmak üzere yabancı dil bilgisine sahip olması gerekiyor. On an ki ortam koşul neyi gerektiriyorsa o dili öğrenmek gerekiyor. Ekonomik olarak süper güç olarak yollarına devam eden Çin’in kullandığı Çince dilini bilmek çok büyük bir avantaj. Kendi dilinden konuşulması iş konusunda da sizi bir adım öne getiriyor.”