“Aşıda spekülatif söylemlere aldırış etmeyin!” | Güney Gazetesi Mersin

“Aşıda spekülatif söylemlere aldırış etmeyin!”

Mersin Eczacılar Odası tarafından bir alışveriş merkezinde “Aşı Farkındalık Etkinliği” düzenlendi. Etkinlikte ailelere aşılarla ilgili bilgiler verilerek broşür dağıtıldı. Mersin Eczacılar Odası Genel Sekreteri Volkan Yıldız, vatandaşlardan son zamanlarda aşılarla ilgili dolaşan spekülatif söylemlere aldırış etmemelerini istedi.

“Aşıda spekülatif söylemlere aldırış etmeyin!”


Hasan KÜÇÜK

Mersin Eczacılar Odası Genel Sekreteri Volkan Yıldız, aşılarla ilgili toplumda son zamanlarda çok spekülatif söylemlerin olduğunu belirtti. Sağlık okuryazarlığının biraz düşük olduğu ülkede aşı ile alakalı söylemlerin çok fazla olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Bizim bu yola çıkarken bir sloganımız vardı. Aşı kişisel kişisel bir karar değil toplumsal bir karardır. O yüzden burada ne kadar çok toplumumuzla bir araya gelirsek aşının öneminden bahsedersek bir farkındalık oluşturacağımızı düşünüyoruz. Mersin Eczacılar Odası olarak bu tarz etkinliklere her zaman önem veriyoruz. Bir kişiyi dahi etkileyebilir ve onların görüşlerine istinaden yol haritası belirleyebilirsek bizim için anlamlı olacaktır” dedi.

“GEÇMİŞTEKİ ÖLÜMCÜL HASTALIKLAR AŞI SAYESİNDE ARTIK GÖRÜLMÜYOR”

Günümüzde vatandaşların aşı ile ilgili ikiye bölündüğünü anlatan Yıldız, “Günümüzde sosyal medyanın yaygın olarak kullanılması ile birlikte çok spekülatif söylemler ortaya çıkıyor. Ama şöyle bir düşünelim. Biz geçmişimizi çok çabuk unutan bir toplumuz. Geçmişten günümüze bir değerlendirme yapalım. Öncelik çocuk felcinden bahsedelim. Çocuk felci bir salgındı biliyorsunuz. 1970’lerin sonuna doğru aşıları geliştirildi. Şu anda çocuk felcinden ölüm sayısı yok denecek kadar az. Ama dönemde sakat kalan çocukları biliyoruz. Keza çiçek hastalığı şu anda toplumumuzda çok az görülüyor. Ölüm oranı yok denecek kadar az. Bunun tek nedeni aşılama sayesinde oldu. Zamanında salgın olan hastalıkları biz aşılama sayesinde şu an görmüyoruz. O yüzden biraz geçmişe de bakarak günümüzü değerlendirmek lazım.” ifadelerini kullandı.

Aşının kişisel bir karar olmadığını ifade Yıldız, “Toplumda ‘aşı yaptırmak bireyin kendi kararıdır, yaptırmak istemeyebilir’ deniliyor. Ama şunu unutmayalım salgınlara karşı aşılamanın yüzde 80’lerin altına düştüğü durumlarda o hastalık ortaya çıkmaya başlar. O yüzden bireyin kendi kararından ziyade toplumu gözeterek bu kararı vermeli. Aşıya karşı olmaması gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Aşı konusunda insanların kafasında soru işaretleri ve yan etkileri olduğu yönünde söylentilerin bulunduğunu anlatan Yıldız şöyle devam etti: “Kızamık aşısının otizme sebep olduğu söylentileri var. Aşıda alüminyum olduğundan yan etkisinin olduğunu düşünüyorlar. Bunlar minimal seviyededir ve aşının yapısında vardır. Bunlar toksik seviyenin üzerine çıkarsa yan etkisi ortaya çıkar. Ama aşılarda böyle bir şey yok. Kronik rahatsızlığı olanlar, 65 yaş üstü olanlar ve çocuklar mutlaka grip aşısı yaptırmalı.”