Sebze ve yeşillik fiyatları uçuşa geçti | Güney Gazetesi Mersin

Sebze ve yeşillik fiyatları uçuşa geçti

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen soğuk ve yağışlı hava sebze ve meyve deposu konumundaki Mersin’de fiyatları uçurdu. Soğuk havanın etkisiyle Mersin Yaş Sebze ve Meyve Haline sebze girişinin azalması nedeniyle bazı sebze ve yeşillik fiyatlarında yüzde yüze varan artışlar meydana geldi. Sebzede en büyük fiyat artışı salatalık ve patlıcanda yaşandı. Mersin’in en ucuz pazarı olarak bilinen Mesudiye Mahallesi’ndeki Çarşamba Pazarı’nda geçen hafta 4 liraya satılan salatalık ile 5 liraya satılan patlıcanın fiyatı 8 liraya yükseldi. Taze soğandaki fiyat artışı ise yüzde yüzü geçerek 7 liradan 15 liraya fırladı.

Sebze ve yeşillik fiyatları uçuşa geçti


Hasan KÜÇÜK/ ÖZEL-HABER

Mersin’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen soğuk ve yağışlı hava örtü altında ve açık alanda yapılan üretimi etkiledi. Bazı ürünlerde soğuk havaların etkisiyle zayiat oluştu. Üreticiler bazı bölgelerde ürünlerini korumak için seralarında soba yakarak dona karşı önlem almaya çalıştı. Bütün bu önlemlere rağmen soğuk havanın etkisiyle hale ürün girişi azaldı. Bu nedenle fiyatlarda yüzde 100’ü geçen artışlar yaşandı. Mersin’in en ucuz pazarı olarak bilinen Mesudiye Mahallesi’ndeki Carşamba Pazarı’nda da fiyatlardaki artışlar dikkat çekti. Geçen haftaya kadar 4 liradan satılan salatalık ile 5 liraya satılan patlıcanın bir anda 8 liraya fırladı. Yeşil soğandaki fiyat artışı ise yüzde yüzü geçerek 7 liradan 15 liraya çıktı.

 

“LAHANANIN KİLOSU 70-80 KURUŞA DÜŞTÜ”

Pazardaki patates fiyatındaki artışta dikkatlerden kaçmadı. 2 lira olan patatesin fiyatı 2.5 liraya çıktı. Maydanozun boğumunun ise ilk defa 1 lirayı geçerek 1.5 liraya çıktığı vurgulandı. Geçen hafta ile bu hafta arasında bir değişikliğin gözlemlenmediği domates ise 2.5 liradan alıcıya ulaştı. İhracatta önünün açılması ile önü açılan 1. kalite limonun fiyatı ise 7 liraya çıktı. Bu yıl fiyatı düşen ürün olarak ise lahana dikkat çekti. Geçen yıl 4-4.5 liraya satılan lahananın kilosu 70-80 kuruşa kadar düştü.

 

“FİYAT ARTIŞI ELVERİŞSİZ HAVADAN KAYNAKLANDI”

Pazarda yeşillik satarak geçimini sağlayan Cihan Demirci, fiyat artışının geçen hafta meydana gelen sel ve yağışlı havanın üretimi etkilemesinden kaynaklandığını vurguladı. Havaların düzelmesi ile fiyatların ileriki günlerde tekrar eskiye döneceğini kaydetti.

Mersin Balık Pazarı girişinde manavlık yapan Ayhan Kara ise manav fiyatlarının pazar fiyatları ile biraz değişiklik gösterebileceğini ifade ederek artış oranlarının ise aynı olduğunu söyledi. Kara, “Geçen hafta 6 liraya sattığımız patlıcan 10 lira, 2 lira olana patates 2.5 lira, 8 lira olan taze soğan 16 lira, 2 lira olan marul 4 lira, 1 lira olan maydanoz ise 1.5 lira oldu. Kapya biber ise 6.5 liradan 10 liraya yükseldi” şeklinde konuştu.