“Anadilde eğitim en temel haktır” | Güney Gazetesi Mersin

“Anadilde eğitim en temel haktır”

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu, anadilde eğitimin en temel insan hakkının yanında eğitim biliminin de en temel ilkelerinden biri olduğunu vurguladı. Muşlu, bu iki unsura yasaklarla ve tepkilerle karşı çıkarak en büyük insan hakkı ihlallerinden birinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

“Anadilde eğitim en temel haktır”


Esra Şasi Yağmur /Haber

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu 21 Şubat “Uluslararası Anadili Günü” nedeniyle sendika binasında bir basın açıklaması yaptı. Muşlu, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ (UNESCO) Genel Kurulu’nun 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat gününü, “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul ettiğini hatırlatarak ilk kez 2000 yılında, dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “Dünya Anadili Günü” olarak kutlandığını kaydetti.

Sürdürülebilir bir gelecek için ana dilin önemli olduğuna dikkat çeken Muşlu, Çocukların anadilinde eğitim görmelerinin kültürel kimliğinin, kişiliğinin ve kendisine saygısının gelişmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Muşlu Türkiye’de diller, kültürler ve inançlar karşısında yıllardır uygulanan yasakçı zihniyetin AKP iktidarının eğitim alanında gerçekleştirdiği değişimle birlikte sürdürüldüğünü kaydetti.