“Nükleer yalanlara kanmayın!” | Güney Gazetesi Mersin

“Nükleer yalanlara kanmayın!”

Mersin’de Nükleer Karşıtı Platform üyeleri Akkuyu Nükleer A.Ş. yetkililerinin geçen hafta bir otelde gerçekleştirdiği basın bilgilendirme seminerine tepki gösterdi.

“Nükleer yalanlara kanmayın!”


Esra Şasi Yağmur

Mersin’de Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde (MGC) bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Platformun dönem sözcüsü Aycan Özkan, Akkuyu Nükleer A.Ş’nin geçen hafta bir otelde basın bilgilendirme semineri düzenlediğini bu seminerde Akkuyu Nükleer A.Ş. Yapı İşleri Direktörünün inşa ettikleri tesisin bölgeye, coğrafyaya çok güzel uyum sağlayacak güzel bir eser olacağı ve tesislerin kıyı yapısını bozmadan inşa edildiği yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı.

Nükleer yalanlara karşı doğruları dile getirdiklerini ifade eden Özkan, Rosatom, Akkuyu Nükleer A.Ş. ile yerli ve milli ortakları yalan ve uydurma kampanyalarını yoğunlaştırdığını kaydetti.

Eşsiz ve benzersiz doğal güzelliklerin ortasına oturtulmaya çalışılan tesisin, doğanın genetiğini bozan ve radyasyon yayan bir tesis olacağını öne süren Özkan, “Akkuyu Nükleer A.Ş. yetkilileri santralin ve reaktörün güvenlik şartlarını yerine getirdiklerini iddia etmektedirler. Nükleer santrallerin her koşulda güvensiz oldukları gerçeği yanında; 4800 MW gücündeki Akkuyu Nükleer Santralinin 22 Milyar dolarlık maliyetinde 2010'dan bu yana hemen hiçbir artış olmaması güvenlik standartlarının Fukuşima öncesi olduğunu göstermektedir” dedi.

Açıklamalarda radyoaktif atıkların geçici olarak sahada depolanacağı, radyoaktif atıkların yönetimi konusunda Türkiye mevzuatının henüz güncelleştirme sürecinde olduğu, kullanılan nükleer atıkların işleneceği, reaktörde tekrar kullanılacağı, nihai atıkların sahada yani Akkuyu’da depolanacağının ifade edildiğini anlatan Özkan, “Böylece  ithal nükleer atıkların da bölgede depolanması tehlikesi ortaya çıkmaktadır. Bütün bu açıklamaların can alıcı noktası Rosatom'un Akkuyu Nükleer A.Ş 'nin yüzde 49 hissesine yerli ya da yabancı, toptan ya da perakende müşteri aramasıdır. Bu basın bilgilendirme seminerinin aslında bir pazarlama çağrısı olmasıdır. Bir finansman zorluğu yaşandığı, yüzlerce yer sarsıntısı yaratan patlayıcı kullanımına rağmen halen saha zeminin hazırlanması çalışmaları devam etmektedir. ‘Gayret sarf ediyoruz’ ifadeleri ve şirket yönetim kademelerindeki sık değişimler işlerin yolunda gitmediğini ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.