“Kenti Mis” etkinliği başladı | Güney Gazetesi Mersin

“Kenti Mis” etkinliği başladı

Mersin’de Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve bir hafta sürecek “Kenti Mis” ekinliği kapsamında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Atatürk Caddesi’nde çocuklarla birlikte çöp topladı.

“Kenti Mis” etkinliği başladı


Hasan Küçük

Mersin’de Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve bir hafta sürecek “Kenti Mis” ekinliği Atatürk Caddesi’nde başladı. Etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Daire Başkanları, belediye çalışanları ile öğrenciler katıldı. Etkinlik kapsamında yürüyen çöp adamlar ve arama kurtarma köpekleri ilgi gördü. Belediye Başkanı Vahap Seçer de yelek giyerek Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde öğrencilerle birlikte çöp topladı. Ulu Camiye kadar süren etkinlik sonrası açıklama yapan Seçer,  “Mersin çağdaş, güzel, düzenli, temiz bir kent. Bunu tüm ülkeye duyurmamız lazım. Bunu duyurabilmemiz için hepimize görev düşüyor. Hepimiz işin bir ucundan tutmamız lazım. Vatandaşlarımızın duyarlı olması lazım. Kenti sokakları kirletenleri uyarmaları gerekiyor. Bunun bilincine varmamız gerekiyor. Bu bir bilinç meselesi. Bu işler cezai müeyyidelerle olmuyor, özellikle caddeleri parkları yurttaşlarımızın çocukları ile beraber huzurlu vakit geçirmek için gittikleri parkları temiz tutmamız gerekiyor. Hepimiz bu bilinçle bu sorumlulukta olursak mis gibi bir kentimiz olur. Kentimizi mis gibi yapmak için de çaba göstermeliyiz. İnşallah bugünkü bu etkinlikle güzel çocuklarımızla beraber yaptık. Vatandaşlarımıza bir farkındalık yaratıp bundan sonra daha duyarlı oluruz. Daha dikkatli oluruz” ifadelerini kullandı. Seçer, bugün öğrencilerin katıldığı etkinlikte yurttaşlarında yer alacağını kaydetti.   

“ŞEHRİN BATISINDA DÜZENLİ DEPOLAMA İLE İLGİLİ SORUNUMUZ VAR”

Bir basın mensubunun Mersin’de çıkan çöp miktarı ve denizlerin temizliği ile ilgili durum hakkındaki sorusuna Seçer, “Şimdi biliyorsunuz ara sokaklar ilçe belediyelerinin yetkisi dahilinde. Çöpleri onlar topluyorlar. Düzenli atık depolama işi Büyükşehir Belediyelerine ait. Bizim düzenli katı atık depolama tesisimiz var, eksiğimiz var. Mersin merkezde mevcut. Diğer bölgelerde terfi istasyonlarımız var orada biriken çöpleri buraya taşıyoruz. Mersin’in batısında sorunumuz var. Anamur bölgesinde, Bozyazı ve Aydıncık bölgesinde sorunlarımız var. Orada hala vahşi depolama yapılıyor. Orada da düzenli katı atık depolama tesisi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Burada tesisimiz son derece modern bir tesis elektrik te üretiyor. Çöpten elektrik üretimi de gerçekleşiyor. Umut ediyorum önümüzdeki günlerde bu konudaki yapacağımız yatırımlarla beraber Mersin’de katı atık konusunda herhangi bir problemimiz kalmayacak” şeklinde konuştu.

DENİZDE BELLİ BÖLGEDE SORUMLULUĞUMUZ OLDUĞU İÇİN DİĞER BÖLGELERDE ZAAFİYET GÖZLEMLİYORUZ

Denizde ki belli koordinatların kendi sorumluluklarında olduğunu anlatan Seçer, “Ancak ilgili kuruma Bakanlığa müracaatımız var. Tüm bu bölgede sahillerin denetimini belediye olarak biz almak istiyoruz ama şu ana kadar gerekli izni alamadık. Kendi sorumluluk alanımızda çok sıkı denetim yapıyoruz. 7/24 bu denetimleri yapıyoruz. Denizi kirletmenin de çok büyük cezaları var. Bu cezaları biz kesiyoruz. Hiç affetmiyoruz ancak belli bir bölgede sorumluluk aldığımız için diğer bölgelerde bazı zafiyetler gözlemliyoruz. Onun için de ilgili bakanlığa tüm yetkiyi belediyemize vermesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. 320 kilometrelik bir sahil kesimimiz var biz tamamının denetimini almak istiyoruz” dedi.