MESKİ’den altyapı hamleleri | Güney Gazetesi Mersin

MESKİ’den altyapı hamleleri

MESKİ, yatırımlarına tam gaz devam ediyor

MESKİ’den altyapı hamleleri


Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ), ilçelerde başlattığı yatırım hamleleri devam ediyor. Abone sayısı, hizmet ağı, işlem hacmi, yatırım büyüklüğü gibi kriterlerde Türkiye’nin önde gelen su ve kanalizasyon idareleri arasında yer alan MESKİ, hizmetleri ile tüm ilçelerde yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor.

 

1 Nisan 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında toplam 371 bin 715 metre altyapı çalışması gerçekleştirildi

 

MESKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, 1 Nisan 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında 285 bin 376 metre içme suyu hattı,  69 bin 260 metre kanalizasyon hattı, 17 bin 79 metre yağmursuyu hattı olmak üzere tüm ilçelerde toplam 371 bin 715 metre altyapı çalışması gerçekleştirildi. Yenişehir İlçesi’nin Akkent, Batıkent ve Eğriçam Mahalleleri, Akdeniz İlçesi’nin Karacailyas Mahallesi ile Erdemli İlçesi’nin Kızkalesi Mahallesi’nin yetersiz altyapıdan dolayı aşırı yağışların ev ve işyerlerinde oluşturduğu taşkınları önlemek amacıyla kanalizasyon deplase ve yağmur suyu şebeke problemlerinin çözüleceği bildirildi.

 

Mezitli’ye içme suyu ve kanalizasyon müjdesi

 

MESKİ Genel Müdürlüğü’nün, Mezitli İlçesi’nin içme suyu ve kanalizasyon problemine kalıcı çözüm getireceği vurgulanan açıklamada, şöyle devam edildi:

“Avrupa Birliği Delegasyonu, İlbank A.Ş. ve Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) ortaklaşa yürütmekte olduğu, Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı FRIT II kapsamında yer alan paketten Mezitli İçme Suyu Projesi için 17 milyon 150 bin Euro tutarında hibe alınarak, 2050 yılına kadar içme suyu temin ve dağıtım planı yenilenecek olup, proje kapsamında 49 km isale hattı, 585 km içme suyu şebeke hattı ile 14 adet içme suyu deposu yapılacak. Erdemli İlçesi Kumkuyu ve Mezitli İlçesi Kuyuluk bölgesinde kanalizasyon çalışmaları yapılarak mahallelerin altyapı ihtiyacı giderilecek. Erdemli İlçesi Tömük-Arpaçbahşiş Ortak Atıksu Arıtma Tesisi, Tarsus İlçesi Günyurdu Mahallesi’nin atık su şebeke ve paket AAT projesiyle bölgenin kanalizasyon bertarafı sağlanacak. Silifke Atıksu Arıtma Tesisi’nin 2. kademesi yapılarak, ilçenin 40 yıllık arıtma ihtiyacı giderilecek. Silifke İlçesi’nde yer alan Taşucu Mahallesi’nin kanalizasyon sorununu gidermek için döşenecek kanalizasyon hatları ile atık sular terfi merkezleri vasıtasıyla Silifke Atıksu Arıtma Tesisi’ne iletilerek bertaraf edilecek” denildi.

 

 

 

Mersin’in altyapısı yeniden şekilleniyor

 

Mersin sınırları içerisindeki tüm vatandaşlara; kent merkezi, ilçe ve kırsal ayrımı yapmaksızın hizmet ulaştıran MESKİ Genel Müdürlüğü, özellikle altyapıda geleceği esas alarak yatırımlar gerçekleştiriyor. Artan su talebine cevap vermek için Mezitli’de 14, Akdeniz’de 3, Toroslar’da 4, Yenişehir’de 1 adet depo rehabilitasyonu yapılırken, Toroslar ve Yenişehir ilçelerine 1’er adet yeni depo inşa edilerek, bir yandan eski hatlar yenilendi, diğer yandan yeni içme suyu hatları döşeme faaliyetleri yürütüldü. Her geçen gün büyüyen ve nüfusu artan Mersin’in altyapısını, zamana ve ihtiyaca göre yeniden yapılandıran MESKİ, Mersinliler’e hak ettiği hizmeti ulaştırmak için tüm ilçelerde çalışmalarına devam ediyor.

 

Ayrıca, MESKİ Genel Müdürlüğü; Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesi Atıksu Arıtma Tesisi, Silifke İlçesi Yeşilovacık Mahallesi Atıksu Arıtma Tesisi, Tarsus İlçesi Yenice Mahallesi Atıksu Arıtma Tesisi, Bozyazı İlçesi Tekeli-Tekmen Mahalleri Ortak Atıksu Arıtma Tesisi, Aydıncık İlçesi Atıksu Arıtma Tesisi, Çamlıyayla İlçesi Sebil Mahallesi Atıksu Arıtma Tesisi ile birlikte Mersin İli Atıksu Arıtma Çamuru Bertarafı Fizibilite Raporu hazırlanması hizmet alım işi projelerinin de hazır olduğunu belirtti.

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, altyapı sorunlarını MESKİ’yle birlikte ortadan kaldırmaya kararlı olduklarını vurgulayarak, bu konuya verdikleri önemi şu sözlerle ifade etmişti:

“Demode olmuş hatlar var.  Teknolojiden uzaklaşmışız. Arıza oluyor, patlak oluyor zamanında işimizi yapamıyoruz. Planları etkin, sürdürülebilir, ekonomik, belli  prensipler çerçevesinde yapmak durumundayız. MESKİ direkt vatandaşa temas ettiğimiz bir kurum. Vatandaşımızın benimle en çok temas kurduğu olayların başında MESKİ’nin hizmet alanları geliyor. Özellikle batı Mersin olarak tabir ettiğimiz bölgede önemli çalışmalar yapacağız. Yatırımlarımız olacak. Önümüzdeki 5 yılda o bölgelere daha çok yöneleceğiz. Yapabileceğimiz maksimum yatırımları bu 5 yıllık süre içerisinde yapacağız. Akıllı, planlı, programlı insanlarız. Hep beraber bunu başaracağız.”

(Haber Merkezi)