Akdeniz’de işçiye yüzde 10 zam | Güney Gazetesi Mersin

Akdeniz’de işçiye yüzde 10 zam

Akdeniz Belediye’nde belediyedeki kadrolu işçilerini kapsayan 2 yıllık Toplu İş Sözleşmesi’nin imza töreni yapıldı.

Akdeniz’de işçiye yüzde 10 zam


Hasan Küçük

Akdeniz Belediye’nde belediyedeki kadrolu işçilerini kapsayan 2 yıllık Toplu İş Sözleşmesi’nin imza töreni yapıldı. Akdeniz Belediyesi konferans salonunda yapılan toplu iş sözleşmesinde işçilere ilk yılda yüzde 10, ikinci yılda ise enflasyon oranında yapılacak zamla ilgili sözleşme Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ve Hak-İş Konfedarasyonu ve Hizmet-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan arasında imzalandı.

Akdeniz Belediye Başkanı Muhammet Mustafa Gültak imza törenindeki konuşmasına, sosyal medyada fenomen olan bir belediye temizlik işçisinin müzik eşliğinde oynarken çekilen görüntülerine atıfta bulunarak başladı. Gültak, "Biliyorsunuz bizim işçilerimiz 'lorke' çekiyor. Neden? İşçilerimizin keyfi yerinde. Çünkü akşam yatmadan önce SMS gelmiş mi diye telefonunu kontrol etmiyor. Biliyorsunuz, bazı belediyelerde bir SMS'le işçiler işlerinden olabiliyor" dedi.

“İŞÇİ ÇIKARMAYAN TEK BELEDİYEYİZ"

İşçilerden 'güleryüz, mesaiye uyma ve çalışma' olarak üç şey istediklerini dile getiren Gültak, "Bunları yapan herkes benim kardeşim ve başımın tacıdır. Hiçbir zaman beni başkan olarak görmeyecekler. Yaşça küçükse ağabeyleriyim, büyükse kardeşleriyim. Şu ana kadar Mersin'de ve Türkiye'de belki hiç işçi çıkartmayan tek belediyeyiz. SMS kontrolü yok, performans falan değil. Biz bir aileyiz. Hastalığı olur, sıkıntısı olur idare ediyoruz, karşımıza alıp sohbet ediyoruz, sorununu öğrenmeye çalışıyoruz. Ben her ay eşimle birlikte bir işçimizin evine gidiyoruz. Amacımız, Akdeniz'de oturan insanlarımıza en iyi hizmeti verebilmek. Tek derdimiz bu. Hiç kimsenin siyasi görüşü, siyasi yaşantısı, mezhebi, dini, dili, ırkı beni ilgilendirmiyor diye daha ilk gün söylemiştim ve aynı noktadayız" şeklinde konuştu.

İşçi maaşlarına enflasyonun üstünde bir zam yaptıklarını anlatan Gültak, "Ekonomimizi düzelttikçe, sizin ekonominizi de düzelteceğiz. 225 milyon lira borçla devraldık bu belediyeyi. Şu ana kadar 15 milyon lira borç ödedik. İmkansızlıklar ve sıkıntılar dahilinde biz yine işçimizin yanında yer alıyoruz. Birilerini çıkartıp, birilerini almak hiçte ahlaki bir davranış değildir. Bu insanların çocukları var. Biz bunlara karşıyız, işçinin ve emekçinin karşılığının verilmesinden yanayız" dedi.

ARSLAN: BAZI SENDİKALAR İŞTEN ÇIKARMALARA SESSİZ KALDI

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ise başta İstanbul olmak üzere Adana ve Mersin gibi birçok ilde bir mesajla işten çıkarılan işçilerin olduğuna dikkat çekerek işten çıkarılan işçilerle dayanışma içerisinde olduklarını söyledi. Arslan, bazı sendikaların işten çıkarılmalara sessiz kaldığını kaydetti.

 

Toplu iş sözleşmesinde hükümlerin uygulanmasına, ücretlerin zamanında ödenmesine ve iş barışının sağlanmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Arslan şöyle devam etti: “Sendikacılığı bir ideolojik mücadelenin aracı yapmıyoruz. Sendikacılığı işçi ile iş veren arasında çatışma aracı olarak görmüyoruz. Masada kalmayı, müzakere etmeyi, sosyal diyaloğu, masayı devirmeden sorunları çözmeyi benimsiyoruz. İdeolojik türkü söyleyenler, sadece slogan atanlar, 20. yüzyılın argümanlarıyla sendikacılık yapanlar kaybediyor. Önce işim, iş yerim anlayışına ihtiyacımız var. Biz işçi-işveren ilişkisini sosyal ortaklık üzerine, 'birlikte başarırsak, geleceği birlikte inşa ederiz' anlayışıyla yeni sendikacılığa Türkiye'de ve dünyada önderlik ediyoruz. Bu ülkemiz için büyük onur."

 

Konuşmaların ardından toplu iş sözleşmesi, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak arasında imzalandı.