Aşk Art başlıyor | Güney Gazetesi Mersin

Aşk Art başlıyor

Aşkı sanatla ve sanatı toplumla buluşturmayı hedefleyen Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Nurseren Tor, kenti Aşk Art 2020 etkinliğine davet etti.

Aşk Art başlıyor


HASAN KÜÇÜK

Mersin Uluslararası Aşk Art 2020 etkinliğinin küratörü, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Nurseren Tor, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında etkinlik ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi.

 

Etkinliğin; 13 Şubat 2020 günü, Gökdelen, Hastane Caddesi, Mersin Place: Gökdelen, Hastane Caddesi mekanlarında gerçekleşeceğini aktaran Tor, sergiler, konferanslar, paneller ve şovlar düzenleneceğini belirtti.

“AŞK, Arapça bir kelime olup Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre de aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor gibi tanımlanmaktadır” diyen Tor, “Kendi içinde hep farklı yasalarıyla farklı kahramanların buluşma şölenidir Aşk. Aslında ‘iletişim’in (communication) ta kendisidir. İletişime ilişkin tanımlamalar da 200’e yakın olduğu söylenmektedir” diye konuştu.

 

“İKİ GÖNÜL BİR OLUNCA SAMANLIK SEYRAN OLUR”

Aşkın anlam arama çabası olduğunu söyleyen Tor, “İnsanın başlattığı, kendisini çevresinde yönlendirecek ve değişen gereksinimlerini karşılayacak şekilde uyarıları ayırt etmeye ve örgütlemeye çalıştığı bir edimdir. Günümüzde ‘ilişki’, ‘sevgili’, ‘aşk’ ve ‘evlilik’ konularının da ekonomik ve kültürel krizlere paralel olarak çok anlam arayışı içinde hayatı yaşanır kılma bağlamında verilen uğraşların ve arayışların yanında bu değerlerin de çok fena kirlendiğini görmekteyiz. Böylelikle de yalnızlığın baş gösterdiği çağımızda korkular, güvensizlikler ve en kötüsünü de nefretin şiddete dönüşmüş açıkçası canavara dönüşmüş halini her gün basında, yanımızda zaman zaman da içimizde yaşayarak izlemekteyiz. ‘İletişim uçurumu’ olarak da andığımız farklı yaş kümeleri, ekonomik sınıflar, siyasal ya da kültürel kümelerin aralarındaki bir bilişim eksikliğinin ya da bazı farkların sonucu olarak birbirlerini anlayamamaları, birbirleriyle anlamlı bir düzeyde iletişim kuramamalarıdır. Buradan da ‘iletişim kopukluğu’ kavramıyla karşı karşıya kalmaktayız.  Bunun sonucu da  ‘iletişim ürkekliği’ ile baş etmeye çalışmaktayız.  Doğuştan yanımızda getirmediğimiz sonradan öğrendiğimiz fizyolojik bir tepki olarak baş göstermektedir. Tam da bu durumu çevremizde yaşayan çok fazla insanda görmekteyiz” dedi. Tor, “Bahsettiğimiz olumsuzlukları, olumluluğa dönüştürmek bir görevdir. Mutlu ilişkiler ve mutlu aşklar sağlıklı bireylerin çoğalmasına ve mutlu toplumlar yaratmasına neden olduğu ortadadır. ‘İki gönül bir olunca samanlık seyran olur’ diyerek ilişkilerimizi korumaya almak bir zorunluluk olmuştur. Bu zorunluluğu da “Sanat” ile ‘sanatsal olan şey’lerle aşacağımızı biliriz” dedi.

 

Tor etkinlik hakkın şu bilgileri verdi;

“Çağdaş Sanat Müzesi ve galerileri olmayan bu kentte müze sıfatını çok yakıştırdığımız Metropol Çarşısı ve Gökdelen’ in boş katları bize kucak açmaktadır. 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle 13 Şubat 2020 tarihinde planladığımız Mersin Uluslararası Aşk Art 2020 Hastane Caddesi, Kuvayimilliye Caddesi Gökdelen binası giriş katında başlayıp 28. Katta karma sergiyle devam edip 16. Katta Baro Başkanlığı Konferans Salonunda açılış konuşmaları ve panel ile son bulacaktır. ‘Heyecanın bulunduğu her yerde aşk vardır’ Sloganıyla tüm Mersinliyi etkinliklerimize davet ediyoruz”.