Kemer sıkma dönemi başladı | Güney Gazetesi Mersin

Kemer sıkma dönemi başladı

Tasarruf tedbirleri uygulayacağını geçtiğimiz hafta meclis toplantısında duyuran Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, meclisten borçlanma yetkisini aldı. Belediyenin bazı hizmetlerine zam kararı da meclisten geçti.

Kemer sıkma dönemi başladı


ELVAN KONUK


Tarsus Belediyesi Olağan Meclis Toplantısı Başkan Ali Boltaç, yönetiminde gerçekleştirildi. Başkan Boltaç’a asfalt işlerinde kullanılmak üzere 80 milyonluk borçlanma ve 55 milyonluk teminat mektubu için yetki verildi. Tarsus Şelalesi Kıyısında kurulan ve daha önce ücretsiz olarak hizmet veren Karavan Parkına konaklamaya gelen araçlardan günlük 300 lira alınması maddesi de meclisten geçti.

Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Tarsus’ta pazar günleri Halk Ekmek Büfelerinin kapatılmasına gelen eleştiriler üzerine konuştu.

Boltaç, “Hak buyurursanız bir işletmenin içerisinde çok ağır tempoda çalışan makinalar vardır. Sürekli, neredeyse 24 saat esaslı çalışan makinalar vardır ki bu fırın. Bu fırının haftada 1 gün en azından temizliği, bakımı, onarımı gibi yapılması gereken bazı rutin işler vardır. Eğer siz bu makinaları haftanın her günü hiç durmadan bir fiil çalıştırırsanız makine elinizde kalır dolayısıyla hiçbir şey üretemezsiniz. Haftada bir gün bir makinanın bakımının, onarımının olması aynı zamanda orada çalışan personellerimizin bir gün istirahat etmeleri bu kadar yadırganmamalı. Vatandaşımız da bunu böyle görmeli, böyle okumalı. Orada çalışan personeller 7/24 esasla çalışıyordu, izin yok, tatil yok, bayram yok, seyran yok. En azından dedik ki pazar günü dinlensinler istirahat etsinler, buarada da makinanın bakımları yapılsın. Pazar günleri kapalı olmasının sebebi budur” dedi.

 

“1 LİRALIK EKMEĞİN 1 AYLIK FATURASI 4 MİLYON 802 BİN LİRA”

 

Halk Ekmeğin Tarsus’ta Ramazan ayı boyunca 1 lira olmasının belediyeye olan yüküne dikkat çeken Boltaç, şu şekilde konuştu:

“Sadece ocak ayında ekmek satışlarından İmar Limited Şirketi’nin zararı 462 bin lira. Şubat ayında biliyorsunuz ayın sonlarına doğru biraz fiyatı düşürdük, bu oran 1 milyon 374 bin liraya geldi. Mart ayında bu oran daha da arttı, çünkü bütün bir ay boyunca 1 lira üzerinden satış yaptık. Bu oran mart ayında 4 milyon 802 bin lira. Nisan ayında da bu yaptığımız uygulamalar sayesinde yaklaşık 2-2,5 milyon gibi zarar öngörümüz var.

Ben demiyorum ki ekmek fabrikası kar etsin. Ama bu sürdürülebilir bir politika değil. Sosyal politika yapmak var bir de popülist politika yapmak var. Biliyorsunuz ben göreve gelir gelmez 5 lira yaptım ekmeği, buna istinaden bile hala bir sıkıntılı süreç var. Çünkü bir ekmek fabrikasında bildiğim kadarıyla doğal gaz giderleri bakın mart ayını söyleyeyim sadece 500 bin lira, elektrik giderleri 103 bin lira su giderleri yaklaşık 14 bin 975 lira, akaryakıt 52 bin 626 lira, personel maaşları 2 milyon 641 bin lira, fazla çalışma ve ikramiye 321 bin lira. Siz adamları pazar günü gece gündüz çalıştırırsanız sırtınıza 321 bin lira yük biniyor.

 

Evet vatandaşımız ekmeğini yesin, en kaliteli, en güzel, en yüksek gramajda ekmeği daha ucuza yesin ama bu işten ekmek yiyenler de var, ben onların da hakkını savunmak zorundayım.

Ben yaklaşık 12 tane halk market kapattım. Buna istinaden yaklaşık 12 tanesini açacağım tekrar ve üzerine belki 25 tane daha yeni kulübe yaratıp onları da açacağım, sadece ekmek satacak. Bu büfelerde kadın istihdamı yaratılacak, vergi mükellefi olacak, belediyenin verdiği ekmekten kar marjını alacak, onu evine rızk olarak götürecek. Dolayısıyla belediye bu anlamda hem sırtına personel yükünü almamış olacak hem de istihdam yaratacak”