‘Sonsuzluk boşluğu’ sergileneceği şehri arıyor | Güney Gazetesi Mersin

‘Sonsuzluk boşluğu’ sergileneceği şehri arıyor

‘Sonsuzluk boşluğu’ sergileneceği şehri arıyor


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Uluslararası yarışmalarda birçok ödülü ve sergilemesi bulunan Mersinli tasarımcı Öznur Pınar Çer ile İtalyan ortağı Danilo Petta’nın, korona virüs salgınının sürecinde son şeklini verdikleri tasarımları Sonsuzluk Boşluğu + Zamansız Kinetik (Hole Zero + Timeless) Meksika’nın başkenti Mexico City’de düzenlenen yarışmada 340 eser arasından 5’li finale kaldı ancak bütçeden dolayı uygulamaya alınmadı.

Sonsuzluk Boşluğu + Zamansız Kinetik (Hole Zero + Timeless), talep eden olması durumunda yaklaşık 6 ay içinde kurulabilecek ve yaklaşık kurulum maliyeti 270 bin avro olacak. Bu da Türk Lirası cinsinden 2.5 milyon liraya yaklaşıyor. Tasarımcılar Öznur Pınar Çer ve Danilo Petta şimdiler de eserlerini sergileyecek şehir ya da işletmelerin tekliflerini bekliyor.

 

‘CANLI BİR HEYKEL OLARAK ADLANDIRIYORUZ’

Tasarımcı Öznur Pınar Çer, “Bu sanat yapıtını   tamamen canlı bir heykel olarak adlandırıyoruz. Güneşin gün içerisinde değişen konumuna göre paneller, güneş ile optimize şeklinde çalışacak. Dönüşleri güneşin yönüne ve verimine bağlı olacak. Paneleler aynı zamanda insanlarla etkileşimli olacak. Bu tasarım aynı zamanda güneş enerjisi konusunda farkındalık yaratacak bir tasarım. Uygulanacak araziye göre, 1300 panelin bir yüzeyinde bulunan ince solar paneller sayesinde, bulunduğu lokasyonun iklim ve güneş verilerinden faydalanarak, modüllerin dönüşü için ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini kendi kendine sağlayacak. Fazla olan elektrik verilerini depolayacak ya da transfer edebilecek” dedi.

 

‘YENİ BİR YAŞAM MÜMKÜN’

Öznür Pınar Çer, Sonsuzluk Boşluğu + Zamansız Kinetik (Hole Zero + Timeless) tasarımının insanlığa vermek istediği mesajı ise şöyle özetliyor: “Gelecekteki duyguları ve yeni bir beklentiyi temsil ediyor. Pandemi süreci dünyada gelecek açısında umutsuzluk yarattı. Bunun dışında iklim değişikliği, savaş, açlık gibi birçok sorunla mücadele ediyor. İnsanlar bu tasarım yapımıza bakarken yeni bir yaşamın ve geleceğin hayalini kurmanın, imkânsız olmadığını ve gelecek için yeni bir umut olduğunu hissedecekler.”