“Maske eğitimi de şart” | Güney Gazetesi Mersin

“Maske eğitimi de şart”

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Jini Güneş, “Öğretmen ve öğrencilere yönelik Covid-19 eğitimlerinin, maske kullanımı eğitimi ile beraber verilmesi gereklidir” dedi. Güneş, okullarda mutlaka maske atık kutuları bulundurulmasını, her öğrenciye ikişer maske verilmesini de önerdi. Güneş’in dikkat çektiği bir diğer nokta ise Mersin Serbest Bölgesi ile Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar oldu.

“Maske eğitimi de şart”


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin Tabip Odası, 30 Eylül’de birinci, ikinci ve üçüncü basamaktan 60 hekimin katılımıyla ‘Mersin’de COVİD-19 Sorunlar-Öneriler’ başlıklı bir toplantı düzenledi. Toplantıdan çıkan sonuçları ve önerileri odanın yönetim kurulu üyesi Jini Güneş kamuoyuna açıkladı.

2003 yılında beri Türkiye’de birinci basamakta bölge tabanlı uygulamadan, bireysel temelli yapıya dönülmesinin yönetimsel sorunlar yarattığını ifade eden Güneş,  bu durumun, salgınla mücadelede 5 önemli soruna yol açtığını ifade etti. Güneş bu sorunları şöyle sıraladı:

“Sosyal durumları nedeniyle ev izolasyonu uygun olmayan Covid pozitif kişiler için uygun karantina ortamları sağlanamaması; İl bazında epidemiyolojik bir değerlendirme yapılamaması; Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları arasında koordinasyon sağlanamaması; İl ve İlçe Hıfzıssıhha Kurullarının yerel sorunları çözücü kararlar alamaması, İl Pandemi Kurulunun toplanmaması; İçişleri Bakanlığı genelgesine göre filyasyon ekiplerinin yararı olmayan ilaçları vermesi. Kısaca; Salgın filyasyon ile mağlup edilir; bunun anahtarı da bölge tabanlı sağlık hizmeti sunumudur. Oysa Türkiye gerçeği bu değildir. COVİD-19’a hiçbir bilimsel değeri olmayan tedavileri uygulamaya çalışan,  ‘her vaka hasta değildir’ diyerek aklımızla alay eden, vaka sayılarını az gösterdiğini pandeminin başlamasından yedi ay sonra itiraf etmek zorunda kalan, COVİD-19’a karşı mücadeleyi Şehir Hastaneleri ile kazanacağını zanneden bir hükümetimiz var ne yazık ki.”

 

YOKSULLAR VE İŞÇİLER ETKİLENİYOR

 

Pandeminin daha çok yoksul kesimleri ve çalışmak zorunda kalan işçi sınıfını etkilediğini kaydeden Güneş, “Bunun en somut örneği Mersin Serbest Bölge ve Organize Sanayi Bölgesi’ndeki durumdur. Burada örgütlü Tekstil-Sen sendikasından aldığımız bilgilere göre bugüne dek 11 Tekstil firması pandemi nedeniyle çeşitli tarihlerde kapanmak durumunda kalmış, önlemlerin yetersiz alınması nedeniyle iki işçi yaşamını yitirmiş ve çok sayıda işçi virüse yakalanarak ciddi tehlike atlatmışlardır. Buralarda alınması gereken en önemli iki önlem; sendikalar ve sağlık meslek örgütlerinin de içerisinde olduğu bir kurulun bu işyerlerini denetlemeleri ve şüpheli olgularda işçilere ücretli izin verilerek izolasyonlarının sağlanmasıdır” dedi.

 

OKULLAR İÇİN UYARI

 

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Jini Güneş, okulların yüz yüze eğitime başlamasıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Okullarda yüz yüze eğitimin genişletilerek yapılacağının açıklandığı günümüzde de özellikle sınıflarda öğrenci sayılarının ayarlanması, öğretmen ve öğrencilere yönelik Covid-19 eğitimlerinin, maske kullanımı eğitimi ile beraber verilmesi, öğrencilere günlük en az 2 maske temini ve okullarda maske atık kutuları temini gereklidir.”