Yaylalara taşocağı kuşatması | Güney Gazetesi Mersin

Yaylalara taşocağı kuşatması

Gözne’de halihazırda taşocağı işleten şirketin 100 dönümlük taşocağı alanını 600 dönüme çıkarma ve mermer ocağı açma girişimleri sürüyor. Şirket, ÇED raporu alabilmek için Halk Bilgilendirme Toplantısı düzenleyecekti. Ancak yurttaşların tepkileri üzerine toplantı yapılamadı. Toplantıyı izlemek üzere Gözne’ye giden CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, taşocağı ve mermer ocağı projesinin Çok akılcı ve uzun vadeli düşünülmediğini, bu ocakların Gözne’nin yayla özelliğini yitirmesine neden olabileceğini söyledi. Aktay, “Gecekondu yapar gibi taş ocaklarına, maden ocaklarına izin veriliyor. Bunun önüne geçmek lazım” dedi.

Yaylalara taşocağı kuşatması


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin’in önemli yaylalarından biri olan Gözne’de geçtiğimiz yıllarda, taşocağı açan ve işletmeye başlayan şirket, taşocağı alanını 100 dönümden 600 dönüme çıkarmak, taşocağının yanı sıra mermer ocağı işletmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusunda bulunmuştu.

Bu kapsamda ÇED Halk Bilgilendirme Toplantısı dün Gözne’de yapılmak istendi. Ancak Gözne halkının, sivil toplum örgütlerinin tepkileri üzerine toplantı yapılamadı.

Yöre ve halkı ve çevreciler, “İşbirlikçi şirket Gözne’yi terk et”, “Gözne’de taşocağı istemiyoruz” şeklinde sloganlar atarak tepkisini dile getirirken,  Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkileri, halkın yoğun tepkisi üzerine ÇED Halk Bilgilendirme Toplantısı’nın yapılamadığını tutanak altına aldı.

 

‘GECEKONDU YAPAR GİBİ MADEN RUHSATI VERİLİYOR’

Toplantıyı izlemek üzere Gözne’ye giden CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, taşocağı ve mermer ocağı projesinin Çok akılcı ve uzun vadeli düşünülmediğini, bu ocakların Gözne’nin yayla özelliğini yitirmesine neden olabileceğini söyledi.  Aktay, “Gecekondu yapar gibi taş ocaklarına, maden ocaklarına izin veriliyor. Bunun önüne geçmek lazım” dedi.

 

‘PROJE DOSYASINDA DA EKSİKLİKLER VAR’

Gözne, Ayvagediği ve Soğucak yöresini yakından ilgilendiren taşocağı ile ilgili gelişmeleri takip edeceklerini ifade eden Adil Akay şunları söyledi:

“Bu kanayan yara sadece Mersin’in değil ülkenin kanayan yarası. Sadece çok güzel bir yaylamız olan Gözne’de değil bütün Türkiye’de kanayan bir yara. Son 20 yıldır madencilikle ilgili politikalar çok kısa vadeli çıkarlar düşünülerek hayata geçirilmiş, ülkenin ve halkın uzun vadeli çıkarları düşünülmemiştir. Madencilik önemli ama bunun mutlak suretle, madencilikle ilgili yatırımların merkezi anlamda ve işin sosyal boyutu da dikkate alınarak düzenlenmesi gerekiyor. Ama bakıyoruz ki anlık planlamalar yapılıyor. Projenin teknik boyutunu inceledik. Büyük eksiklikler var. Bazı araştırmalar yapılmamış. Dosya tamam değil. Dosyada eksiklikler var. Ama asıl mesele çevreye vereceğiz tahribat. Ekonomik getirisi çok az, çevreye verdiği zararla kıyasladığımızda, ekonomiye katkısıyla, verdiği zararı sadece kar olarak düşünmemek lazım. Ülkenin geleceği, ilin geleceği, o güzelim yaylanın geleceği önemli. Gözne soluklanma alanı Mersin için. Mevcut taş ocağının alanının 100 dönümlük bir yerden 600 dönümlük bir alana çıkarılacak. Gözne merkezine 800 metre mesafede. İnsanların yaşam alanı. Her türlü canlının yaşamını etkileyecek. Belki yayılırsa yayla özelliğini yitirecek. Ormanlık alan, yeşillik alan. Her türlü canlı yaşıyor, hepsine zarar veriyor bu proje.”