Öldüren şüphe! | Güney Gazetesi Mersin

Öldüren şüphe!

Devlet kurumları, kadın cinayetleri son 9 ayda yüzde 29 oranında azaldı diyor ama aynı dönemde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun derlediği veriler, şüpheli kadın ölümlerindeki artışı gözler önüne seriyor. Son 9 ayda 225 kadın cinayeti işlendi, 144 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. 2019 yılında kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçen vaka ise 115’ti. Yani şüpheli ölüm sayısında kayda değer bir artış gözlendi.

Öldüren şüphe!


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

İçişleri Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde, İçişleri, Milli Eğitim, Adalet ve Sağlık Bakanlıkları tarafından ortaklaşa olarak hazırlanan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon” planı sonrasında, 2020 yılının dokuz ayı ile bir önceki yılın aynı dönemi kıyaslandığında, kadın cinayetlerinde yüzde 29’luk bir düşüş sağlandığını, bu yılın Eylül ayı ile bir önceki yılın aynı dönemi kıyaslandığında ise azalışın yüzde 42 olduğunu açıkladı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yılın ilk 9 ayında derlediği veriler ise şüpheli kadın ölümlerinin aydan aya artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Son zamanlarda sıkça duyulan ‘pencereden düştü, intihar etti, kazara düştü’ gibi haberlere konu olan vakalar, kadın cinayeti olarak değil, şüpheli ölüm olarak kayda geçiyor.

 

ŞÜPHELİ ÖLÜM ARTTIKÇA, CİNAYET KAYDI SAYISI AZALDI

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporlarına göre ocak ayında 27 kadın öldürüldü, 7 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Şubat ayında 22 kadın öldürüldü, 12 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Mart ayında 29 kadın öldürüldü, 9 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Nisan ayında 20 kadın öldürüldü, 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Mayıs ayında 21 kadın öldürüldü, 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Haziran ayında 27 kadın öldürüldü, 23 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Temmuz ayında 36 kadın öldürüldü, 11 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Ağustos ayında 27 kadın öldürüldü, 23 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Eylül ayında 16 kadın öldürüldü, 20 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Böylece ilk 9 ayda kadın cinayeti 225, şüpheli kadın ölümü 144 olarak kayıtlara geçti.