"İktidar çiftçiyi eziyor" | Güney Gazetesi Mersin

"İktidar çiftçiyi eziyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Venezuela’dan bazı tarım ürünlerinin ve peynir çeşitlerinin vergisiz ithalatının gündeme gelmesini, iktidarın çiftçi karşıtı uygulamaları olarak değerlendirdi. Aktay, gıda kıtlığı yaşayan Venezuela’dan neden gıda ve tarım ithalatının yapıldığını sordu.




ZELİHA ÖZİPEK

 

CHP Mersin İl Örgütü, hükümetin Venezuela'dan sıfır gümrükle peynirden pirince binlerce ton tarım ve gıda ürünü almak için karar çıkarmasına tepki gösterdi. İl binasında partililerinde katıldığı basın toplantısında konuşan İl Başkanı Adil Aktay, iktidarın kendi çiftçiyi desteklemek yerine gıda kıtlığı yaşayan Venezuela'dan neden gıda ve tarım ithalatının yapıldığını sordu.

Hükümetin ekonomide hatalı politikalar yürüttüğünü ve bunun faturasının da vatandaşa kesildiğini kaydeden Aktay, yaşanan sıkıntılardan en fazla çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların zarar gördüğünü dile getirdi.

Türk lirasının değer kaybettiğini gübre, ilaç, tohum mazot giderlerinin ise hızla arttığını ifade eden Aktay, "Çiftçilerimiz yeterince desteklenmemiş; hatta tarım ürünü ithalatı kolaylaştırılarak üretici, ürün fiyatıyla girdi fiyatı arasında sıkıştırılmıştır.

Son 14 yılda, devletin çiftçimize Tarım Kanunu gereği ödemesi gereken 175 milyar TL’lik destek ödenmemiştir.  Bu, devletin her bir çiftçi ailesine 80 bin 754 lira borçlu olduğu anlamına gelir. 

Diğer taraftan, özellikle son birkaç yıldır hasat zamanı açılan ithalat kapılarıyla çiftçilerimizin malının değeri pula dönmüştür" dedi.

 

"PEYNİR ÜRETİMİNDE İLK ON İÇERİSİNDEYİZ"

Venezuela’dan bazı tarım ürünlerinin ve peynir çeşitlerinin vergisiz ithalatına ilişkin alınan kararın çiftçi karşıtı uygulamaların devamı olduğunu söyleyen Aktay, "200’e yakın peynir çeşidi zenginliğiyle adeta peynir cenneti olan, dünya genelinde peynir üretiminde ilk onun içerisindeki ülkemiz yerine; inek sütü üretiminde onuncu, koyun sütü üretiminde ikinci, keçi sütü üretiminde sekizinci, manda sütü üretiminde dokuzuncu sırada olan ülkemiz yerine Venezuela tercih edilerek ne kadar yerli ve milli olduklarını bir kez daha göstermişlerdir. Trakya’daki, Ezine’deki, Kars’taki peynir üreticileri dururken, Saray yönetimi Türkiye’deki çiğ süt üreticisi yerine, Venezuela’nın üreticisine destek vermekte, yabancı üretici için yeni imkanlar sağlanmaktadır" diye konuştu.

 

"VENEZUELA'YA OLAN BU MUHABBETİN SEBEBİ NEY"

İktidarın aldığı bir diğer karar ile Venezuela’dan vergisiz ayçiçeği ithalatının da kapısının aralandığını belirten Aktay, açıklamasına şöyle devam etti:

"Biz CHP olarak, Saray yönetiminin bu ülkenin çiftçiyi ezerken başka ülkelerin çiftçiyi desteklemesinin nedenini öğrenmek, tek adam rejimi altında ezilen, ekonomisinde ciddi sıkıntılar ve gıda kıtlığı yaşayan Venezuela’ya olan bu muhabbetin sebebini bilmek istiyoruz.

Türkiye yönetilmemekte, Türkiye savrulmaktadır. Saray ve ahalisi, ekranlardan her gün pembe tablolar çizmekte, fakat bu pembe tablolar milletimizin mutfağındaki boş tencereyi doldurmamaktadır"