Haftalık çalışma saati 40 saate düştü | Güney Gazetesi Mersin

Haftalık çalışma saati 40 saate düştü

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Belediye-İş arasında, belediye şirketlerinde çalışan 7 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sendikanın Akdeniz Bölge Örgütlenme Sekreteri Mithat Fahlioğulları, sözleşmede işçilerin devrim niteliğinde kazanımlar elde ettiğini söyledi.

Haftalık çalışma saati 40 saate düştü


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Belediye-İş arasında, belediye şirketlerinde çalışan 7 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşme görüşmeleri tamamlandı. Sözleşme ile Türkiye’de bir ilke imza atıldı ve işçilerin haftalık çalışma saati 45 saatten 40 saatte indirildi. Bundan sonra belediye işçileri haftada 2 gün izin kullanabilecek. Sözleşme ile en düşük işçi yevmiyesi de 125 olarak belirlendi. Belediye-İş Sendikası ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında, belediye iştiraklerinden Kültür A.Ş ile MESKİ Personel A.Ş’de çalışan 7 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme hakkında bilgi veren sendikanın Akdeniz Bölge Örgütlenme Sekreteri Mithat Fahlioğulları, “Türkiye’de ilk olan bu uygulama ile 696 sayılı KHK ile çalışan işçiler de dahil olmak üzere tüm işçilerimiz haftanın 2 günü, cumartesi ve pazar günleri, vardiyalı çalışan işçilerimiz ise çalıştıkları günü takip eden 6. Ve 7. Günlerde haftalık izinli sayılacaktır. İşsizliğin çığ gibi yükseldiği günümüzde dileğimiz tüm Türkiye’de haftalık çalışma saatinin 36 saate düşmesi, vardiya sayısının 3’ten 4’e çıkmasıdır” dedi.

 

YÜZDE 30 ZAM YAPILDI

 

Türkiye’de asgari ücretin günlük 98.10 lira olduğunu, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinde ise günlük asgari ücretin 110.60 liradan hesaplandığını kaydeden Fahlioğulları, bu rakamın, yüzde 12’lik artışla 125 liraya çıkarıldığını kaydetti. Fahlioğulları, diğer sosyal hak ve yardımlar da eklendiğinde asgari ücretli bir işçinin maaşına yüzde 30 oranında zam yapıldığını vurguladı. Fahlioğulları, “Bu kazanımın elde edilmesine katkı sunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul’a teşekkür ediyoruz. Belediye ve şirketlerinde özellikle kadınlara önem veren, istihdam yaratan, kadına şiddete karşı duran, çalışanların iş güvenliğini sağlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı’na ve yetkililere şükranlarımızı sunuyoruz. Sözleşmemiş Türkiye işçi sınıfına hayırlı olsun” diye konuştu.