Altının uçuşu devam ediyor | Güney Gazetesi Mersin

Altının uçuşu devam ediyor

Güvenilir liman olan altın her geçen gün rekor kırmaya devam ediyor. Covid-19’un salgınından sonra ortaya çıkan parasal genişleme nedeniyle insanların altına yöneldiğini söyleyen kuyumcu esnafı Devlet Özkan “Bir sene içerisinde gram altın 550 ile 600 lira bandında işleme sürülecek”dedi

Altının uçuşu devam ediyor


ZELİHA ÖZİPEK

Altın her geçen gün rekor kırmaya devam ediyor. Şu an ki işlem fiyatı 440 lira olan altın yükselişini sürdürerek yatırımcıların gözdesi oldu.  Dünyada yaşanan covid-19 ekonomiyi de etkisi altına alırken yatırımcı güvenilir liman arayışına girerek altına yönelmeye başladı.  Son günlerde altındaki yükselişin sebeplerini değerlendiren Mersinli kuyumcu esnafı Devlet Özkan “Altının bu denli yükselmesinin sebebi parasal genişlik politikasıdır. Bu politika paranın değerini düşürdü. Piyasadaki değerini kaybeden paranın ekonomide bir belirsizliğe yol açması insanların ve hatırı sayılır yatırım firmalarının altına yönelmesiyle birlikte altın fiyatları yükseldi.” diye konuştu.

 

“KOVİT-19 KONTROL ALTINA ALINIRSA YÜKSELİŞ DURUR”

Paranın piyasada değer kaybetmesi ile birlikte yatırımcıları altına yöneldiğini söyleyen Özkan, pandeminin etkisinin kontrol altına alınması ile yükselişin duracağını kaydetti.   Özkan, “Altın eski çağlardan beri para olarak kullanılan bir metaldi. Bu durumla birlikte her şeyin değerini altın belirlerdi. Altının bu denli yükselmesinin sebebi parasal genişlik politikasıdır. Bu politika paranın değerini düşürdü. Piyasadaki değerini kaybeden paranın ekonomide bir belirsizliğe yol açması insanların ve hatırı sayılır yatırım firmalarının altına yönelmesiyle birlikte altın fiyatları yükseldi. Pandeminin etkileri kontrol altına alınırsa altındaki yükseliş de durur” ifadelerini kullandı.

 

“7 AY İÇERİSİNDE YÜZDE 50 ARTTI”

Altının yılbaşından bu yana yüzde 50 oranında yükseldiğini belirten Devlet Özkan “Son 10 gün içerisinde de altında toplam yüzde 10 oranında bir artış oldu. Yılbaşında ise altının gram fiyatı 300 lira civarındaydı şu an da baktığımızda 450 lira civarında olduğunu yani 7 ay içerisinde altında yüzde 50’lik bir yükselişin olduğunu görüyoruz ve bu yükselişin devam edeceğini 2 bin dolar civarında olacağını bekliyoruz.” diye konuştu.

 

YATIRIMCIYA UYARI  

Yükselişin devam ettiği bu zamanlarda altına olan talebinde arttığını dile getiren kuyumcu esnafı Özkan “Bu denli yüksek olmasına rağmen altına büyük bir talep görmekteyiz. Bunun sebebi ise vatandaş parasını koruma altına almak istemesidir” dedi.

Devlet Özkan son olarak altın yatırımcılarına şu uyarılarda bulundu: “Yatırımcılarının sabırlı olması gerekiyor geniş bir zaman diliminde yatırım planlamaları lazım çünkü altında arar inişler olacaktır daha çok yüksele bilmesi için bundan dolayı sabırlarını korumaları gerekmektedir. Diğer yandan aldıkları altınların ayarlarını sağlam olmasına dikkat etmeleri lazım bilindik köklü kuyumculardan altınlarını almaları lazım. “